Externe invloeden op je sollicitatiegesprek - Yoores Recruitment Solutions

+31 88 5678 333 | Amsterdam | Willemstad | Mail Our Recruiter

What can you expect from us?

 • A fully functioning careersite in your corporate identity
 • Manage your vacancies in your own online environment
 • A fully equipped ATS to safeguard your candidate process
 • Access to Recruitment Marketing tools to optimize your intake
 • 24/7 insight into your recruitment KPI’s and marketing data
 • Access to the Yoores Knowledge Base and Tutorials
 • Real-time insight into the candidate experience
 • AVG & GDPR compliant

Blog Hoe schrijf ik een goede vacaturetekst

Je bereid je goed voor op het gesprek, kijkt op LinkedIn met wie je het gesprek gaat hebben en kiest je beste outfit uit. Hoe zit het met de zaken die je niet zelf in de hand hebt? Hieronder een lijst met externe factoren die een invloed kunnen hebben op de uitkomst van jouw sollicitatiegesprek, vaak zonder dat je je hiervan bewust bent.

1. Het weer
Het weer in Nederland is 1 van de grote onbekenden. Schijnt de zon, gaat het regenen/hagelen/sneeuwen, is het 5 graden of 20 graden buiten? Niemand die het met zekerheid kan zeggen. Vanwege deze onzekerheid heeft het weer een groot invloed op ons als persoon. Er zijn genoeg mensen waarvan hun humeur afhangt van het weer. Bij zonneschijn is men vaak blij en open, bij regen kan men snel afgeleid zijn en soms zelfs geïrriteerd. Uit een onderzoek van The University of Toronto blijkt zelfs dat kandidaten die op een regenachtige dag een gesprek hebben, gemiddeld minder positief worden beoordeeld dan kandidaten die op een mooie zomerdag een gesprek hebben. Probeer dus ook een gesprek in te plannen op een dag waarbij er een grotere kans is op mooi weer.

2. De rij
Het kan voorkomen dat er meerdere mensen voor dezelfde functie worden uitgenodigd in een bepaald tijdvak. Probeer in zo’n geval dan om niet de 1e in de rij te zijn. Recruiters vergelijken, bewust of onbewust, vaak met de voorgaande kandidaat. Degene die als 1e aan de beurt is geweest heeft dan de grootste kans om er het slechtst uit te komen. Wees ook niet de laatste in de rij. Er bestaat zoiets als beslissingsmoeheid. Dit gebeurt na het maken van meerdere beslissingen en gebeurt vaak bij gesprekken die aan het eind van een werkdag
plaatsvinden. Probeer als 2e of 3e aan de beurt te komen. Zo ben je niet degene waar iedereen mee vergeleken zal worden en is de recruiter nog fit genoeg om een objectieve beslissing over je profiel te nemen.

3. Kopje koffie of thee? Nee, dankjewel.
Aan het begin van een gesprek krijg je vrijwel altijd een kopje koffie, thee of glas water aangeboden. Het wordt als onbeleefd gezien om dit te weigeren. Maar het is ook een tijdrovend klusje en je wil natuurlijk graag zo snel mogelijk doen waarvoor je bent gekomen. Dat is het bespreken van jouw sollicitatie. Probeer beleefd het aangeboden drankje af te slaan om zo jouw tijd en die van de recruiter te besparen.

4. De dag van je afspraak: Niet op maandag of vrijdag
Uit onderzoek van Glassdoor is gebleken dat de perfecte datum en tijd voor een sollicitatiegesprek op dinsdag tussen 10.00 uur en 15.00 uur is. Op deze dag en tijd heb je de meeste kans om een goede indruk te maken. De reden hiervoor is dat de maandag voor de meeste mensen een zware dag is en dat geldt ook zeker voor recruiters. Op vrijdag zitten mensen al half in het weekend, waardoor dit ook niet de beste dag is voor een gesprek. Probeer daarom om zoveel mogelijk aan te sturen op een gesprek in het midden van de week en bij voorkeur niet te vroeg in de ochtend.

5. Overeenkomsten met de recruiter
Overeenkomsten zoals woonplaats, school of oude werkgever kunnen een zeer positief effect hebben op de uitkomst van je gesprek. Dat komt omdat wij als mens het onbewust altijd kunnen waarderen als iemand bepaalde zaken gemeenschappelijk heeft met ons. Probeer bij een eerstvolgend sollicitatiegesprek overeenkomsten met de recruiter te signaleren en ter sprake te brengen. Het kan zomaar doorslaggevend zijn.

Succes!

Sumy Wiels
Talent Acquisition Specialist

Yoores Recruitment Solutions

Empowering Recruitment

Are we a match?

Our unique recruitment concept is not for everyone, we can be very clear about that. But do you want to stay in control, set up a powerful careersite for your organization and generate maximum inflow through that site, reduce costs and the time-to-hire and become less dependent on recruitment agencies? Then we are a match!

Who is Yoores

Yoores Recruitment Solutions has been active in the world of Recruitment Process Outsourcing for over 10 years. As a market leader in the RPO environment, we specialize in optimizing recruitment processes to connect the best talent to your organization as efficiently and effectively as possible, tailor-made and fully client-branded. The difference with traditional RPO solutions is that our RPO is completely tailor made and controlled by you. We do this by giving you full control over the recruitment process where you decide which activities you carry out and which activities you leave to us. RPO has never been this flexible!

 • Supported over 50 customers
 • More than 7,500 vacancies successfully filled
 • Fully secured candidate process
 • Completion rate of 96%
 • Total savings of over € 25 million for our customers *
 • Total Network of 7,000,000+ job seekers
 • Opening hours Recruitment Center from 8.30 am to 11 pm

*Set against hires through employment agencies