Goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek - Yoores Recruitment Solutions

+31 88 5678 333 | Amsterdam | Willemstad | Mail Onze Recruiter

Het is zover, je wordt uitgenodigd voor een 1e sollicitatiegesprek. Hoe kom je goed beslagen ten ijs? Wij geven je 7 tips om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. 

7 tips om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek1. Begin met een goed onderzoek
Het is belangrijk om de kerndoelen en -waarden van het bedrijf waar je op gesprek gaat te kennen en om deze ook te kunnen benoemen tijdens het gesprek. Ook zorgt het hebben van deze kennis ervoor dat je zelfverzekerd het gesprek aan gaat. Informatie inwinnen over een organisatie kan makkelijk en snel door het bezoeken van de website, social media kanalen en door het opzoeken van nieuwsberichten.

2. Ken de vacaturetekst
Bij een goede voorbereiding op een gesprek hoort ook het goed kennen van de vacaturetekst. In de tekst staat waar de werkgever naar op zoek is en wat ze verwachten van de ideale kandidaat. Door hier goed van op de hoogte te zijn, kun je hier handig op inspelen.

3. Oefen de bekende vragen
Er zijn een aantal vragen die vaak gesteld worden in een sollicitatiegesprek. Vragen zoals ‘Waarom heb je gesolliciteerd’, ‘Vertel eens over jezelf’ en ‘Noem 3 goede en slechte eigenschappen’. Je weet van tevoren dat deze vragen voorbij zullen komen en je kan je hierop goed voorbereiden. Dit kan door middel van het oefenen van je antwoorden op deze vragen, bijvoorbeeld in de spiegel of samen met iemand anders. Door het goed voorbereiden van je antwoorden, zul je zelfverzekerder overkomen tijdens het gesprek.

4. Geef voorbeelden van werkzaamheden
Tijdens het interview zal er bijna zeker gesproken worden over je huidige of laatste functie. Er zal dan ook gevraagd worden naar overeenkomsten tussen deze en de functie waarvoor je op gesprek bent. Na het lezen van de vacaturetekst is het dan ook goed om alvast een link te leggen met eerdere werkzaamheden zodat je deze ook kan benoemen in een gesprek.

5. Stel vragen
Ook al zullen er tijdens het interview voornamelijk vragen aan de kandidaat gesteld worden, het gesprek moet in dialoog worden gevoerd. Het toont interesse, maar laat ook zien dat je goed voorbereid op gesprek bent gekomen. Vragen zoals ‘Hoe ziet een normale werkdag eruit?’ en ‘Wat zijn de mogelijke uitdagingen in deze functie?’ helpen hierbij. Probeer deze zo concreet mogelijk te formuleren, zodat je ook een duidelijk en concreet antwoord terug krijgt.

6. Denk aan je lichaamstaal
Door alleen naar je houding te kijken, kan je gesprekspartner al een mening over je vormen. Oefen daarom een zelfverzekerde houding in de spiegel, met rechte rug en schouders naar achteren. Bij je eerste ontmoeting met degene waar je het sollicitatiegesprek mee gaat hebben, haal je eerst diep adem. Dit helpt bij het in toom houden van je zenuwen. Geef een stevige handdruk en kijk de persoon die tegenover je staat hierbij in de ogen en glimlach.

7. Wees jezelf!
Door authentiek en eerlijk te zijn tijdens het interview maak je het de andere partij makkelijk om een open gesprek met je te voeren. Straal zelfverzekerheid uit en wees vrolijk en positief. Deze combinatie maakt het gesprek luchtig en makkelijker te voeren.

 

Sumy Wiels
Talent Acquisition Specialist

Yoores Recruitment Solutions

Empowering Recruitment