+31 88 5678 333 | Amsterdam | Willemstad | Mail Onze Recruiter

Voordat het digitale tijdperk aanbrak, werd personeel nog offline geworven. Het voordeel van offline werven is dat je direct persoonlijk contact met een kandidaat hebt.

Maak recruitment persoonlijk blog Yoores

Jouw werknemer neemt zijn buurjongen mee voor een kop koffie op kantoor, want hij zou wel eens geschikt kunnen zijn voor die nieuwe functie. Je maakt tijd vrij voor een gesprek met deze buurjongen om erachter te komen wat hij wil in zijn carrière en of er een match zou kunnen zijn.

 

Tegenwoordig worden potentiële kandidaten voor het overgrote deel online geworven. Er is geen tijd om iedereen voor een kop koffie uit te nodigen om kennis te maken. Maar hoe zorg je er dan toch voor dat het contact met potentiële kandidaten persoonlijk is, en waarom is dit zo belangrijk?

 

Wanneer je een geschikt profiel tegenkomt is het natuurlijk het mooist als je deze persoon direct kunt bellen. Dan kan je uitleggen waarom je geïnteresseerd bent in zijn/haar profiel en kun je vragen naar wat voor soort functie diegene op zoek is. In andere gevallen heb je geen telefoonnummer, omdat iemand misschien niet (actief) op zoek is naar een nieuwe baan.

 

Neem bijvoorbeeld LinkedIn: hier heb je in de meeste gevallen geen toegang tot een telefoonnummer. Door een InMail te sturen probeer je toch in contact te komen met deze persoon, en dan is het van belang om een gepersonaliseerd bericht te sturen. Ten eerste omdat die persoon direct ziet wanneer jouw InMail een ‘massamail’ is. De kandidaat zal zich niet in het bijzonder aangesproken voelen, wellicht een beetje beledigd zelfs omdat je niet de moeite hebt genomen om jouw misschien wel toekomstige collega een bericht te sturen waar je ook daadwerkelijk tijd aan hebt besteed.

Vervolgens zal deze persoon zich niet geroepen voelen om te antwoorden: je hebt immers 100 anderen dezelfde mail gestuurd. Je weet dan dus nog steeds niet of diegene wel of niet open staat voor een nieuwe job. Ook kan het zijn dat de kandidaat misschien zelf niet geïnteresseerd is, maar wel iemand kent die een passend profiel heeft. Wanneer jij een goede en gepersonaliseerde InMail stuurt en daarin ook aangeeft dat als hij/zij niet open staat voor deze nieuwe uitdaging, maar misschien wel binnen het netwerk iemand kent die wel toe is aan deze stap, je dit ook graag hoort.

 

Waarbij ook zeker rekening mee dient gehouden te worden, is dat je je werkgeversimago met een dergelijke onpersoonlijke aanpak kan schaden. Daarnaast mis je simpelweg een kans om misschien wel een hele goede connectie te maken. Misschien is diegene niet de geschikte kandidaat voor dit moment maar kun je in de toekomst nog wel van betekenis voor elkaar zijn.

Tot slot maakt het je werk ook gewoon leuker wanneer je persoonlijke berichten stuurt. Je komt in gesprek met mensen waarmee je anders nooit in gesprek raakt, je krijgt complimenten voor de leuke InMail die je hebt verstuurd en je zult ervaren dat je meer succes hebt als Recruiter.

Schrijf dus gepersonaliseerde berichten! En je zult zien dat alle partijen (potentiele kandidaten, de werkgever, de recruiter en eventueel een klant) hier het voordeel van ervaren.

Waar bestaat een goede InMail nu precies uit? En hoe zorg je ervoor dat je persoonlijke boodschap goed overkomt? Yoores helpt en adviseert je hier graag bij! Wij hebben een team van gespecialiseerde Sourcers en Talent Acquisition Specialists die jouw recruitment naar een hoger niveau kunnen tillen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op!

 

Christine de Vries
Talent Acquisition Specialist


Yoores Recruitment Solutions
Empower your recruitment