Waarom “nee” zeggen net zo belangrijk is als “ja” zeggen - Yoores Recruitment Solutions

+31 88 5678 333 | Amsterdam | Willemstad | Mail Onze Recruiter

Het afwijzen van kandidaten wordt helaas vaak onderschat. Het wordt in de drukte snel tussen de werkzaamheden door gedaan of erger: het wordt helemaal niet gedaan.

Blog Recruitment Yoores RPO Outsourcing HR

De organisatie heeft er echter op de korte en langere termijn wel degelijk baat bij om (kort) de tijd te nemen om aan te geven waarom iemand niet aansluit op de vacature.

 

Nu hoef je niet elke sollicitant op te bellen met de reden van afwijzing of via de mail een betoog te houden. Hou het kort maar wel duidelijk en persoonlijk. Probeer jezelf te plaatsen in de schoenen van de kandidaat, zou je zelf ook op deze manier afgewezen willen worden? Indien je een sollicitant wel al telefonisch hebt gesproken voor een telefonisch interview, raad ik bijvoorbeeld aan om de kandidaat op te bellen. Dat is wel zo netjes. Vergeet niet, achter elke sollicitant schuilt een persoon die moeite heeft gedaan voor de sollicitatie bij jouw organisatie, en tegelijkertijd iemand die dit verhaal met zijn/haar omgeving kan gaan delen.


Een sollicitant prikt direct door een algemene afwijs mail door. Probeer het daarom altijd persoonlijk te houden, je hebt de kandidaat gescreend op geschiktheid voor de functie en je weet waarom je een sollicitant afwijst. Geef in één of twee zinnen aan waarom je met andere kandidaten verder gaat of de reden waarom de sollicitant niet past bij de functie. Vergeet niet de deur altijd open te houden voor toekomstige mogelijkheden. Iemand kan nu niet in de functie passen, maar is over een paar jaar misschien wel dé geschikte kandidaat.


De Candidate Experience, oftewel de ervaring die een sollicitant opdoet tijdens een sollicitatieproces met de organisatie, heeft veel invloed op het imago van de organisatie. Een negatieve ervaring laat een nare nasmaak achter, kan tot slechte mond-tot-mond reclame leiden en wil je te allen tijde voorkomen. Zeker in deze tijd, waar een negatieve ervaring al snel op social media kan belanden. Een slechte ervaring is dan ineens zichtbaar voor velen en kan invloed hebben op de reputatie van de organisatie.


Een investering in een correcte afwijzing van elke sollicitant heeft dus invloed op meerdere factoren. Het is belangrijk dat de kandidaat het sollicitatieproces positief en eerlijk ervaart voor een positieve Candidate Experience. Op korte termijn wil je het imago van de organisatie niet schaden en op de langere termijn wil je jouw talent pipeline uitbreiden. Dit zorgt in de toekomst weer voor een verlaging van de time-to-hire.


Benieuwd hoe Yoores Recruitment Solutions jouw organisatie hierin bij kan staan? Neem vrijblijvend contact met ons op!

 

Esmeralda Tan-A-Kiam
Talent Acquisition & Recruitment Marketing Specialist


Yoores Recruitment Solutions
Empower your recruitment